طب سنتی مجموعه ای از علوم نظری و علمی است که در تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری های جسمی و روحی نقش مهمی دارد. تاریخ استفاده از طب سنتی ایران تقریبا به ۳۰۰۰ سال قبل بر می گردد. کتاب های طب سنتی افرادی چون زکریای رازی و مخصوصا ابن سینا شهرت زیادی دارد تا جایی که قریب به ۵۰۰ سال در دانشکده های اروپایی و آسیایی توسط اساتید تدریس شده است. 

طب سنتی و اثرات زعفران در زیباییکاربرد زعفران در طب سنتی

به نوشته ابوعلی سینا، مصرف خوراکی زعفران صورت را زیبا می کند. رید، طبیب و گیاه شناس و دارو شناس معروف یونانی که ابن الندیم وی را مفسر کتب بقراط می داند، توضیح می دهد که زعفران به عنوان یک گیاه دارویی، به صورت زیبایی می دهد. مصرف خوراکی زعفران در دوزهای کم، موجب رنگی شدن بافت می شود. رومی ها از زعفران برای زدودن زردی و زیبا شدن چهره استفاده می کرده اند. 

اثرات ضد دردی و ضد التهابی زعفران

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران حلال آماس ها و تورم هاست. در برطرف کردن و زدودن عفونت استرپتوکوکی (عفونت گلو) که با التهاب شدید، قرمزی پوست و غشای مخاطی همراه است؛ همچنین روی التهاب های گرم گوش (عفونت حاد گوش) و تسکین التهاب ناشی از باد سرخ (عفونت پوستی که قرمز رنگ است)، موثر است.

عموما عصاره زعفران و دم کرده آن در طب عامیانه در مقابل تب، درد، درد کمر و التهاب لثه به کار می رود. زعفران در درمان آبسه ها و در کاهش درد دندان در کودکان موثر است. در معارف گیاهی ایران، از مخلوط ۵۰-۲۵ گرم زعفران ساییده و ۱۰ گرم عسل سفید، ترکیبی تهیه می شود که به صورت موضعی بر روی لثه ها در درمان درد به موقع خروج دندان در اطفال، کاربردی اثرگذار دارد.

اثرات بی حسی و آرام بخشی زعفران

به نوشته ابو علی سینا، زعفران، اثر آرام بخشی دارد و با اثرات بی حس کنندگی، حواس را ضعیف می کند. در معارف گیاهی ایران ذکر شده که تنتور (tincture) زعفران که از خیساندن ۱ واحد زعفران خرد شده در ۱۰ واحد اتانول ۸۰٪ به مدت ۱۰ روز به دست می آید، محرک، ضد تشنج و قاعده آور است. مقدار مجاز خوراک آن را از ۲ تا ۴ گرم ذکر کرده اند.

مالیدن لوسیون یا ضماد تهیه شده از آن با تریاک، درد نقرس و مفاصل را تسکین میدهد. رازی ذکر کرده که دشواری زاییدن با خوردن زعفران آسان و زایمان به سرعت انجام می گیرد.

طب سنتی و اثرات ضد افسردگی زعفران

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران، نشاط بخش است و به عنوان داروی ضد افسردگی از زمان های باستان تا به امروز استفاده می شده است. در کشورهایی که زعفران کشت می شود، از چای آن برای بهبود وضعیت خلقی و مزاجی افراد استفاده میشود.

جرجانی ذکر کرده که زعفران قابض و معطر است و رایحه و بوی آن می تواند احساس شادی و خنده را تقویت کند، بنابراین عملکرد آن شاداب کردن، بهبود احساس روحی و القای شادی زیاد است. افزودن زعفران به شراب، اثر مست کنندگی آن را چنان زیاد می کند که حالتی شبیه به جنون به شخص دست میدهد.

طب سنتی و اثرات ضد افسردگی زعفران

اثرات زعفران بر چشم

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران قدرت بینایی را تقویت می کند و از ناخوشی های اثرگذار روی آن جلوگیری می کند. زعفران در درمان روز کوری موثر است و چشم شوی آن در درمان کبودی چشم، خصوصا زمانی که عارضه ای از سایر بیماری ها باشد، موثر است.

از زعفران برای تهیه فرمولاسیون های خاص چشمی که داروی چشم یا سرمه نامیده می شود؛ همچنین برای درمان اختلالات چشمی نظیر آب مروارید، ورم ملتحمه چشم و بهبود بینایی استفاده می شود.

اثرات باز کننده برونش

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران، خصوصا روغن آن، تنفس را تسهیل نموده و اندام تنفسی را تقویت می کند.

اثرات زعفران روی رفتارهای جنسی

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران ادرار آور و محرک میل جنسی است. به طور سنتی یک مقوی قوه باه است. اثرات ادرار آوری زعفران توسط رید پیشنهاد شده است. زعفران برای درمان اختلالات سیستم ادراری تناسلی مفید است. ذکر شده که نوشیدن دو تا سه فنجان جوشانده ۱۵ گرم زعفران در یک لیتر آب و مصرف روزانه آن؛ مسکن و مقوی بدن و نیرو بخش و محرک میل جنسی می باشد.

اثرات زعفران روی علایم قبل از قاعدگی

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران در درمان زخم های بدخیم، چسبندگی ها، انسدادها و سختی رحم موثر است؛ خصوصا هنگامی که با موم یا زرده تخم مرغ همراه با دو برابر روغن زیتون استفاده شود. مطابق نظر اطبا، هنگامی که زعفران به صورت خوراکی مصرف شود، زایمان را تسهیل می کند.

در طب سنتی، ادعا می شود که زعفران قاعدگی را آسان می کند و در موارد آمنوره و همچنین در درمان دردهای اسپاسمی توصیه شده و می تواند برای تحریک سقط جنین استفاده شود. مصرف روزانه جوشانده دو گرم زعفران در یک لیتر آب جوش به مدت نیم ساعت و مصرف آن به شکل شربت، در موارد بی نظمی قاعدگی توصیه میشود.

اثرات ضد سرطانی زعفران

استفاده از فرآورده های حاوی عصاره زعفران با اثرات ضد سرطانی در مقابل سرطان رحم، معده، کلیه، طحال و کبد از زمان های گذشته معمول بوده است.

اثرات زعفران روی دستگاه گوارشی

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران یک داروی تهوع آور است و اشتها را از طریق مواجهه با اسید معده کاهش می دهد. زعفران برای کبد، معده و طحال مفید است. ترکیبی از یک نخود زعفران ساییده همراه با گلاب، ورم کیسه صفرا را برطرف می سازد.

اثرات زعفران روی کبد 

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران به خاطر ویژگی های قابض، تونیک و گرم کنندگی کبد را تقویت می کند.

اثرات ضد باکتریایی زعفران

به نوشته ابوعلی سینا، زعفران به عنوان یک عامل ضد باکتریایی یا ماده محافظ ضد می عمل می کند و فرآیندهای فاسد کننده را وارونه می کند.

توکسیکولوژی یا سمیت زعفران

از دیدگاه طب سنتی به نوشته ابوعلی سینا، از دیدگاه طب سنتی، مصرف سه مثقال زعفران که معادل۱۳.۵ گرم است، یک نفر را می کشد، همان طوری که رید اشاره کرده، اگر سه قاشق زعفران با آب خورده شود، یک نفر را خواهد کشت.

یکی دیگر از اثرات مهم زعفران، اثرات قوی اکسی توکسیک آن است که حتی بعد از استفاده موضعی از زعفران، این اثرات مشاهده شده است. زعفران به طور سنتی برای تسهیل زایمان های سخت به کار می رود. رازی در این باره نوشته که بلعیدن ۷ گرم زعفران، زایمان را القا می کند. مصرف خوراکی ۳.۵ گرم زعفران، همراه با گلاب و شکر، یا استفاده از شیاف حاوی ۳.۵ گرم زعفران زایمان را آسان می کند؛ همچنین زعفران دارای اثرات ضد ناباروری است.

سایر حکمای طب سنتی نیز به زعفران توجه داشته اند؛ مثلا طبری زعفران را تلخ، محلل و مفتح کبدی ذکر کرده است، در حالی که رازی از آن به عنوان ضدالتهاب، مقوی نیروی جنسی، هاضم، مدر، تهوع آور، مقوی معده، خواب آور، شادی آور، بهبود دهنده رنگ رخسار، تونیک اندام داخلی، تونیک کبدی، اکسی توکسیک، برطرف کننده ذات الریه، آرام کننده سیستم تنفسی، تونیک تنفسی، بهبود دهنده بینایی نامیده و مصرف بیش از اندازه آن را عامل سردرد، جنون، تهوع از بین برنده اشتهاء و گرم برای مغز توصیف کرده است.

اثرات زعفران روی کبد

هروی، زعفران را در دوزهای بالاتر از حد معمول مضر برای معده، عامل سردرد، سنگینی سر و موجب زردی پوست دانسته و از آن به عنوان قابض، محلل و مرکب، دارای اثرات درمانی خواب آوری، زیبا کننده رنگ رخسار، تونیک برای اندام های داخلی و باز کننده و تونیک کبدی و باز کننده عروق دانسته است. در جدول زیر اثرات درمانی زعفران از دیدگاه حکمای طب سنتی و اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.

طبیعت، اثرات درمانی، عوارض جانبی و دوز کشتاره زعفران در کتاب های طب سنتی

اثرا عمومی درمانی اثرات درمانی عوارض جانبی دوز کشنده نویسنده کتاب
تلخ، محلل مفتح کبدی بهشت حکمت بر پزشکی ، علی‌بن‌سهل طبری
قابض، تلخ، ضدعفونی کننده ضدالتهاب، مقوی نیروی جنسی، هاضم، مدر، تهوع آور، مقوی معده، خواب آور، شادی آور، بهبود دهنده رنگ رخسار، تونیک اندام داخلی، تونیک کبدی، اکسی توکسیک، برطرف کننده ذات الریه، آرام کننده سیستم تنفسی، تونیک تنفسی، بهبود دهنده بینایی سردرد، جنون آور، کاهنده اشتها، گرم برای مغز و تهوع آور ۱۰.۵ گرم الحاوی فی طب» محمد زکریای رازی
قابض، محلل خواب آور، بهبود دهنده رنگ رخسار، تونیک اندام داخلی، بازکننده کبد، تونیک کبدی، باز کننده عروق مضر برای معده، سردرد، سنگینی سر، زردی پوست کتاب الابنیه عن حقایق الادویه، ابو منصور علی بن موفق هروی
قابض، محلل ضد سنگ کلیه، ضد آسم، درمان التهاب و ورم مفاصل، اسهال، بیماری های چشم، التهاب معده، اسهال گوارشی، نقرس، خلط خونی، هموروئید، پوست، گرفتگی روده، دردهای مفاصل، کلاپس مقعدی، بیماری های طحال، بیماریهای ژنیتال ن هدایة المتعلمین فی الطب، اَخوینی بُخاری
قابض، محلل، خشک کننده، مدر التهاب اندام های داخلی، تونیک اندام داخلی و باز کننده کبدی کتاب مَلِکی علی بن عباس مجوسی اهوازی
قابض، ضد عفونی کننده، مدر، محلل ضدالتهاب، مقوی نیروی جنسی، تونیک قلبی، تهوع آور، شادی آور، درمان بیماری های چشمی، تونیک معده، بهبود دهنده رنگ رخسار، تونیک اندام های داخلی، تونیک کبدی، التهاب گوش، اکسی توکسیک، ضد سنگ کلیه، تونیک تنفسی، درمان بیماری های طحال، بدخیمی های رحم، اسکلروز رحم کاهش اشتها، سردرد،تهوع آور، گیجی، خواب آور کتاب قانون ابن سینا
قابض، ضد عفونی کننده، مدر، محلل شادی آور، درمان بیماری های چشم، هیپنوتیک، تونیک اندام های داخلی، آرام کننده تنفس سردرد، گیجی زاخیره خوارزمشاهی” یا گنج شاه خوارزم” سید اسماعیل جرجانی
قابض، تلخ، مدر، ملین و محلل، قوی ضد التهاب، مقوی نیروی جنسی، سم زدایی ناشی از مصرف الکل، تهوع کا آور، باز کننده رنگ رخسار، تونیک سا معدی، خواب آور، شادی آور، تھا تونیک کبدی، اکسی توکسیک، درمان بیماری های چشمی، التهاب گوش، سنگ کلیه، مشکلات مقعدی، پاک کننده کلیه و احشاء، بیماری های رحمی، انسداد عروقی و بهبود بینایی، آرام کننده تنفسی سردرد، جنون، کاهش اشتها، سنگینی سر، تهوع آور ۱۰.۵ گرم ابن بیطار زهرا الجمیه المفردات العادویه والا آغزیه (کتاب جامع داروهای ساده و مواد غذایی)
قابض، مدر، محلل تونیک قلبی، باز کننده انسداد عروقی، خواب آور، بهبود رنگ رخسار، اکسی توکسیک، بهبود بینایی سردرد جامع فن طبابت ابن نفیس
قابض، محلل ضد سنگ کلیه، مقوی نیروی جنسی، درمان درد کمر، نقرس، درد مفاصل، جلوگیری از بارداری، شادی آور، تونیک معدی، هموستاتیک، تونیک کبدی، اکسی توکسیک، درمان التهاب فارنژ، لرزش، سنگ مثانه، محرک، درمان بیماری های رحمی، بهبود بینایی سردرد، مضر برای ریه ها و از دست دادن اشتها ۱۰.۵ گرم تذکرة أولی الألباب داود انطاکی
مدر، محلل بلغم عفونی مقوی نیروی جنسی، ضد سنگ مثانه، لرزش، سردرد، شادی آور، هموستاتیک، درمان بیماری های چشمی، نقرس، خواب آور، بهبود رنگ رخسار، مفرح، تونیک اندام داخلی، باز کردن انسدادهای کبدی، تونیک کبدی، بدخیمی ها، التهاب گوش، اکسی توکسیک، درمان بیماری های مقعدی، پاک کردن احشا و کلیه، تونیک تنفسی، بازکننده طحال، درمان بیماری های رحمی و بدخیمی های رحمی، درمان باد سرخ گیج، مضر برای اعصاب، سردرد، تهوع آور، ضعف و ناتوانی، بی حسی ۱۰.۵ گرم تحفه المومنین؛حکیم محمد مومن بن محمد زمان تنکابنی
قابض، منعقد کننده، محرک و درمان عفونت های بلغمی درمان سنگ مثانه، مقوی نیروی جنسی، درمان لرزش، انسداد مغزی، کب سم زدایی ناشی از الکل، درمان بیماری های چشم، تونیک معدی، نقرس، هموستاتیک، خواب آور، بهبود رنگ رخسار، مفرح، تونیک کبدی، درمان بدخیمی، التهاب گوش، اکسی توکسیک، ضد سنگ کلیه، درمان ذات الریه، شادی آور قوی، درمان بیماری های مقعدی، پاک کننده احشا و کلیه، تونیک تنفسی، درمان سردرد شدید، باز کننده طحال، احتباس ادرار، بیماری رحمی، بدخیمی رحمی، بهبود بینایی گیجی، مضر برای کبد، سردرد، از دست دادن اشتها مخزن الدویه عقیلی خراسانی

قابض: قابِض، گیرنده، اخذ کننده، در مُشت گیرنده، قبض کننده، جمع کننده، خشک کننده مزاج، خشک کننده و قبض کننده زبان و دهان، بازدارنده، سریع و تند رَوَنده.

محلل: حلال کننده، گشاینده گره، تجزیه و تحلیل کننده، تحلیل برنده

عوارض جانبی زعفران از دیدگاه طب سنتی

از عوارض جانبی گزارش شده زعفران در کتاب های مختلف طب سنتی، سردرد، نزله (زکام، سرماخوردگی که باعث تب وسرفه بشود)، سنگینی سر، آشفتگی، هیپومانی (شکل خفیف مانیا یا سرخوشی) و مهار اشتها است.

عقیلی ذکر کرده که زعفران سردرد ایجاد می کند و استفاده طولانی مدت زعفران می تواند منجر به پریشانی و آسیب به سیستم عصبی شود. بادیان رومی و سکنجبین این عوارض جانبی را اصل می کنند. زردی پوست یکی از عوارض جانبی گزارش شده برای زعفران است. مطالعات علمی جدید نشان داده که اجزای رنگی زعفران در صلبیه چشم پوست و مخاط جمع می شوند که دارای مشابهت با علایم زردی است.

منبع:   https://aydana.com/saffron-and-traditional-medicine/

 

 

طب سنتی و اهمیت زعفران در آن

طب سنتی اسلامی و کاربرد زعفران در آن

ویروس هرپس یا تب خال (HSV)

زعفران ,های ,درمان ,تونیک ,اثرات ,کننده ,بیماری های ,می کند ,به نوشته ,زعفران در ,درمان بیماری ,نوشته ابوعلی سینا، ,مقوی نیروی جنسی، ,ابوعلی سینا، زعفران ,تونیک اندام داخلی،

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

ARASH-TV کمیته مهاجرین ، هیأت تکواندو استان اصفهان دانلود جزوات و پاورپوینت درسی درب ضد سرقت | قیمت درب ضد سرقت | خرید درب ضد سرقت لطفا با لبخند وارد شوید :) مدیریت و پشتیبانی سایت های همگام englishtarjome آموزش زبان های خارجه در مشهد تجارب یک معاون اجرایی جستار های ذهنی بنده !